Общее·количество·просмотров·страницы

суббота, 13 декабря 2014 г.

Вечір "У світі металів"

Мета:ознайомити учнів з місцем елементів періодичній системі , та
основною короткоюхарактеристикою їх як простих речовин,
розширювати кругозір учнів, та виховуватиінтерес до хімії.
Обладнання: періодична система хімічних елементів. Д.І.Менделєєва,
хімічне обладнання, та реактиви необхідні для дослідів.
ВЕДУЧИЙу першому відділені нашого вечора ми відправляємось в уявну подорож періодичною таблицею. Ми побуваємо у її клітинах і пізнаємо багато нового про деякі метали і так, увага! Подорож починається! Клітина 26.
УЧЕНИЦЯ– Залізо…
Хто знає цей метал, який посів перше місце в машинобудівній індустрії . Всім відомо, що під дією повітря та вологи розкладається , піддаючись корозії.
Існує багато способів захисту заліза. Його змащують , покривають оловом , цинком, нікелем, фарбують масляними фарбами. Не дивлячись на це , щорічно втрачається 1/3 всього добутого металу. І хоч цей метал відіграє велику роль у нашому житті, залізний вік піде у минуле як і кам’яний. Наступає час синтетичних металів , час пластмас.
ВЕДУЧИЙ: Клітина 3. Літій
УЧЕНЬ 1. Літій – найлегший метал.
Хімічні властивості цього металу дуже подібні до властивостей натрію і калію. Солі літію рідко зустрічаються в природі. Вони забарвлюються в малиновий колір, ( Від полум’я захованої спиртівки малиновим кольором запалюється  факел, який тримає учень. № факелом, що яскраво горить, учень покидає зал).
ВЕДУЧИЙ: Клітина 4. Берилій
УЧЕНЬ 2. Нам відомо, ще один метал майбутнього – берилій який дуже легкий та твердий.
Вже сьогодні він використовується у новій техніці. Додавання берилію до сталі робить її стійкою до високої температури, набагато збільшує швидкість її різання. В природі берилій зустрічається у вигляді мінералу берили. Його різновиди є коштовним камінням.
ВЕДУЧИЙ. Клітина 12. Магній .
УЧЕНЬ 3. Магній – сріблясто – білий легкий метал (підпалює магній ). Світло від спалювання магнію містить багато ультрафіолетових променів, застосовується у миттєвому фото. Ця властивість використовується у військовій справі для освітлення місцевості при нічних бомбардування. Завдяки своїй легкості та міцності, магній застосовується для виготовлення спалів, які використовуються в літакобудуванні. В природі магній зустрічається у складі морської води та багатьох мінералах: ( магнезій, доломіт, карналіт ).
ВЕДУЧИЙ: Клітина 11. Натрій.
УЧЕНЬ 4. Натрій – легкий, м’який лужний метал. ( Кидає шматочок натрію у воду ). Вже при нормальних умовах натрій взаємодіє з водою. В результаті реакції виділяється водень. Чи може такий активний метал як натрій знаходиться у вільному стані в природі? Звичайно, ні. Він окисляється в повітрі, тому його зберігають під гасом. В природі натрій зустрічається у вигляді сполук. Зафіксувати наявність натрію в солях можна по жовтому забарвленню полум’я.
ВЕДУЧИЙ: Клітина 13. Алюміній.
УЧЕНЬ 5. Хто сьогодні не бачив алюмінію? В перше невелику кількість алюмінію змогли отримати у 19 столітті. Вироби з алюмінію ( обручки, прикраси ) прирівнювались до виробів золота, і ніхто не міг подумати, що алюміній будуть так широко застосовувати.
Так дуже скоро був відкритий дешевий (електричний)спосіб добування алюмінію в електропечахрозтопленого кріоліту.
Пластичний, легкий алюміній посів особливе місце в автомобільній, машинобудівній та інших галузях промисловості. Разом з магнієм застосовується в літакобудуванні. Дивлячись на шматок глини, важко повірити, що саме вона дала цей прекрасний метал.
Ще важче повірити, що метал, який став для нас сьогодні звичайним, міститься в твердому камінні – корунді, синьому сапфірі і червоному, як кров рубіні.
Галузі застосування алюмінію поширюються з кожним роком.
ВЕДУЧИЙ:клітина 19. Калій
УЧЕНЬ 6. Калій – м’який і лужний метал.
У вільному стані він не зустрічається в природі, але входить до складу 100 різних мінералів. Яку користь дають людині сполуки калію? При нестачі солей калію в ґрунті у рослин починаються різні хвороби, вони перестають рости, цвісти. Особливо відчутні до калію буряк, льон, злакові культури. Наявність калію в солях можна виявити фіолетовому кольору полум’я
ВЕДУЧИЙ: Клітина 23. Ванадій.
УЧЕНЬ 7. Ванадій назвали так на честь скандинавської богині краси Ванадії. Ванадій – легкий метал, який має високу температуру плавлення. Невеликі домішки його до сталі підвищують пружність і міцність сталі на 50%, тому застосовується при виготовлені моторів.
Зелені, червоні, жовті і чорні солі ванадію є прекрасними фарбами. В природі ванадій зустрічається в невеликих кількостях.
ВЕДУЧИЙ: Клітина 29. Мідь. ( Купрум )
УЧЕНЬ 8. Хто з вас читав захоплюючі « Уральські казання» Бажова, той запам’ятав казки « Господарка мідної гори», та « Малахітова шкатулка», в який йдеться про природні мідні руди.
Спочатку людини навчилась будувати мідь,  потім мідь з’єднувати з оловом, одержуючи при цьому твердий сплав, - бронзу.
Мідь застосовується для виготовлення електричних проводів, апаратури та окремих частин машин.
Широко застосовуються сплави міді: латунь, бронза та інші. Солі міді забарвлюють полум’я у синьо - зелений колір. ( Запалює факел і виходить ).
ВЕДУЧИЙ: Клітина 50. Станум (олово).
УЧЕНЬ 9. Бронза, бабіт, станіоль, фарфорові емалі, фарби – Всі вони у своєму складі містять олово.
Дуже своєрідні властивості цього цікавого металу. Він може «кричати», тобто потріскувати при згинанні. Другою оригінальною здатністю є своєрідна реакція на
холод. – «Олов’яна чума».
Олов’яна чума – це найстаріша з відомих хвороб металів. У 1868 р. в мемуарах Петербурзької академії з’явилася стаття  академіка Фріцше, у якій повідомлялося, що на складах військового обмундирування розсипалися всі олов’яні ґудзики на солдатських  шинелях. Твердий білий метал перетворився на сірий порошок. Подібні явища спостерігалися і на складах митниці6 олов’яні брускирозсипалися на порох. Олово ніби застуджувалося. Сірий порошок утворився за низьких температур.
Такі історії траплялися і пізніше. Із поїзда, який прибув із Голландії до Москви, замість олов’яних брусків вивантажили сірий порошок. За кілька морозних днів усі миски та ложки, виготовлені з олова, розсипалися. Суть олов’яної чуми полягає у зміні кристалічної структури металу за низьких температур. Густина білого олова – 7,37, а сірого – всього 5,76. Під час перекристалізації на морозі метал змінюється в об’ємі й відбувається щось на зразок мікровибуху. Олов’яна чума – це «інфекційне» захворювання, яке передається від «хворого» олова до «здорового». Наявність в олові домішок алюмінію, цинку прискорює перебіг хвороби, а вісмут, сурма і свинець, навпаки, сповільнюють цю недугу.
Про те ця «хвороба» піддається лікуванню. Для цього метал потрібно переплавити і повільно охолодити.
Олово було першим металом, який людина навчилась виплавляти.
ВЕДУЧИЙ: Клітина 56. Барій.
УЧЕНЬ 10. Гарно дивитись, коли у нічному небі розлітаються з зеленуватим дощем блискучі зірочки святкового феєрверку. Про те не всі знають, що тут застосовуються солі барію. Барій – активний блискучий метал білого кольору. Солі барію забарвлюють полум’я жовто-зелений колір. ( Запалює факел і виходить).
ВЕДУЧИЙ: Клітина 51. Сурма. ( Стибій ).
УЧЕНЬ 11. Сурма – блискучий сірий ламкий метал. Погано проводить тепло та електричний струм. В ньому проявляються властивості металу та металоїду. Застосовується, головним чином, у справі зі свинцем для виготовлення друкарського шрифту. Сурма легко горить у холоді.
ВЕДУЧИЙ: Клітина 70. Золото (Аурум).
УЧЕНЬ 12. Із золотом завжди пов’язане насильство, криваві розправизавоювання континентів та народів. Чому золото стало царем металів? Золото – благородний метал, він не змінюється на повітрі, зберігає свій блиск, не розчиняється в хімічних реактивах.
Метал м’який, пластичний добре розтягується у тонкі листи. В природі зустрічається у вигляді крупинок, а інколи у вигляді великих самородків. (Виходить).
ВЕДУЧИЙ: Клітина 84. Вольфрам.
УЧЕНЬ 13. Метал, який має дуже високу температуру плавлення 3370.
Застосовується у виробництві електричних ламп. Вольфрам дуже пластичний метал: із шматка, що важить 200 грамів, можна витягнути дротину довжиною 80 км. Вольфрам входить до складу броні сучасної військової техніки.
ВЕДУЧИЙ: В нашій уявній подорожі ми зупиняємося у царстві особливих атомів, які розташовані у нижній частині періодичної таблиці. Якщо б ми могли зазирнути у цей безмежний світ, то побачили б казкову картину. ( Звертається до таблиці і продовжує говорити, показуючи на ній потрібні клітини).
Атоми Урану та Торію. Це радіоактивні елементи, котрі виділяють особливі промені та при цьому народжують атоми Гелію. ( Атоми вискакують із своїх клітинок, яскраво світяться загадковим світлом, перетворюються, як у казці, а не видимий газ радон, знову повертаються до таблиці і завмирають у клітині Плюмбуму (Свинцю).
Уявимо собі іншу картину: невідомі атоми швидко налітають на уран, під дією яких він починає розпадати. Отже, радіоактивні елементи – нестійкі, швидко розпадаються, перетворюючись в інші.
Таблиця Менделєєва – це картина таємничих процесів перетворення одних атомів в інших.
А сам атом – це шматок Всесвіту, що завжди приваблював і приваблюватиме людство.
ВЕДУЧИЙ: Подивіться інсценування казки « МУДРЕЦЬ ІЗ БАГДАДУ» і поясніть суть хімічних процесів, використаних мудрецем.
ДІЙОВІ ОСОБИ:
КАЛІФ
МУДРЕЦЬ ІЗ БАГДАДУ
ВІЗИР
СЛУГА
Завіса відкривається. На м’якому дивані у халаті та чалмі, схрестивши ноги, сидить каліф, поряд з ним стоїть візир. Збоку горить світильник. Перед каліфом низенький столик, на ньому стоїть букет білих квітів ( паперові троянди ) та пляшка з «вином».
ВІЗИР… Чув я, володарю, що у нашому місці з’явився мудрець.Він прибув із Багдаду і творить різні дива ( каліф плескає в долоні, З’явився слуга ).
КАЛІФ. Негайно приведіть чужинця в палац.
СЛУГА. Слухаю та корюсь ( робить глибокий уклін і виходить, повертається з бідно одягненим старим чоловіком).
КАЛІФ. Підійди, о мудрішийз наймудріших! Я чув, що ти чарівник і вмієш робити різні дива.
МУДРЕЦЬ. ( Робить глибокий уклін ) хай продовжить алах дні твої на довгі роки. Твій покірний слуга тільки бідний чоловік в все у волі алаха.
КАЛІФ. То покажи нам що – не будніх своїх див.
МУДРЕЦЬ. Слухаюсь і корюсь. Дозволь мені, о каліфе, із цієї пляшки з вином
налити кожному належного напою. (Каліф погоджується, Мудрець бере пляшку з
вином, до нього підходить слуга з трьома склянками на таці).
МУДРЕЦЬ.(Наливає з пляшки в них рідину. В одній склянці виходить червона
рідина, в другій – жовта, в третій – прозора. Підносить склянки каліфу та візирю,
собі залишає воду, збирається її пити).
КАЛІФ. Це дійсно диво! З однієї пляшки різні вина і вода.
ВІЗИР. О, каліфе, вода не напій мудрецеві, дозволь віддати йому вино (старий
глибоко вклоняється і бере їх склянки).
МУДРЕЦЬ. Дякую тобі, о найдобріший із каліфів, але я не п`ю вина. Виливає
рідину із склянок в свою, все перетворюється на воду.
КАЛІФ. О мудріший з наймудріших я чув що в деяких країнах земля розступається
і вивергається з неї полум’я, покажи нам це чудо.
МУДРЕЦЬ. Слухаю і корюсь. Тут немає нічого складного (проводить дослід
«виверження вулкану»).
КАЛІФ. Ось тобі мідна монета за роботу!
ВІЗИР. Оскільки ти чарівник, якщо хочеш, то можеш перетворити її в золоту.
МУДРЕЦЬ. За мою роботу досить і срібної монети. Опусти, справедливіший, твою монету в склянку з водою (каліф занурює монету, мудрець підіймає руки в гору і щось нашіптує. Потім виймає монету, підіймає високо над головою. Монета блистить сріблом, мудрець робить глибокий уклін перед каліфом).
ЗАВІСА.
ПОЯСНЕННЯ ДО ДОСЛІДІВ
Три рідини з однієї пляшки. На дні склянок що приносить слуга, налито в одній – трохи кислоти, у другій декілька кубиків хлорного вапна, перша порожня. В пляшці розчин метилоранжу.
«Виверження вулкана». У тигель на дві третини його об’єму насипають дрібно розтертий двохромовокислий амоній, зверху капають дві, три краплини спирту. Тигель ставиться на керамічну поверхню і підпалюється спирт.

Комментариев нет:

Отправить комментарий